Dennisi, všechno nejlepší!

Tenhle chlapík nejspíš netušil, v jaké epoše(1) zestárne a v jak převratné době oslaví svou sedmdesátku. Přesně před 70 lety(2) se totiž v Bronxwillu ve státě New York narodil Dennis MacAlistair Ritchie, autor programovacího jazyka C (jak si tak o tom na Wikipedii čtu, vůbec nechápu, o čem je řeč, natož to, že vůbec nejsou zmíněny jazyky A a B). Denny se svým kolegou Kenny(3) Thompsonem (4. 2. 1943, New Orleans, Louisiana) v roce 1969 vypadali, jako by právě chtěli založit ZZ Top, ale rozmysleli si to, svou fousatou imič přenechali Billymu Gibbonsovi, Dusty Hillovi a Franku Beardovi a v době, kdy tahle trojice začala brnkat v Houstonu(4) svou prvotinu Bedroom Thang(5), sesedli se a jen tak z dlouhé chvíle (kytary dali sousedovic dětem) začali skládat místo blues data statickou alokací paměti (při překladu), automatickou alokací paměti na zásobníku a dynamickou alokací na haldě (heap) pomocí knihovních funkcí, ať už to všechno dohromady znamená cokoli. Pravdou ale(6) je, že touhle kratochvílí položili na stůl(7) základy operačního systému, dotaženého v Bellových laboratořích AT&T v roce 1971(8) a známého pod označením UNIX(9). Za to dostali kluci v roce 1983 cenu od jistého Turinga(10), a třeba takový MacOSX by si s mnohým nevěděl rady, nebýt Unixu. 
A jak se tak dneska Dennis rozhlíží kolem, nejspíš kam koukne, tam na něj blikne „pípám/zvoním/operuju díky tobě, chlape!“ a to musí být dobrý pocit, mít na triku základ radosti z práce i ze zábavy téměř celého lidstva, byť(12) shrbeného k displejům zázraků současnosti, které za měsíc či dva budou starožitnostmi, pokud se ovšem téhle vzdálené budoucnosti vůbec dočkají. 
Dennis vytáhne ten svůj, klikne na ikonku aplikace BC(13), udělá screenshot a má dost času poslat jej Kenovi k svátku(14). 
A přesně před deseti lety čas ve formátu UNIX_TIMESTAMP(15) překročil v 3:46:40 (SEČ) jeden bilión. To jsou mi věci…

(1) epo – epos (litev.), cha – citosl. smíchu; srandovní epos
(2) 9. září 1941; náhodička, co?
(3) DK – Diels-Kranz, standardní vydání předsókratovských filosofů
(4) hew – sekat, stone – kámen (angl.); padla kosa na kámen
(5) bed – špatný, room – pokoj (angl.), thang – žebřík (viet.); žebřík do blbýho pokoje
(6) ale – Němec (katal.)
(7) stool – sedátko (angl.); mají v tom ti Angličané binec…
(8) cca před 40 lety
(9) Un – jeden (velš.), IX – řím. 9; 19 je exponent sedmého Mersennova prvočísla
(10) Alan Mathison Turing (1912–1954), britský maté matik, táta moderní informatiky(11)
(11) zkr. informační matematiky
(12) byte –  jedn. množství dat v informatice
(13) BlowCake – sfoukni dort
(14) 11. října – svatý Kenneth
(15) počet sekund od vzniku Unixu

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Tak jsem si to zkusil a už mě to nebaví.

Měšice 21. 4. 2023

Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda (Beneše)