Použitelnost

Co bylo dnes, zítra není, zpívala Zlatá kozlata (1) v převzatém songu Časy se mění (2), stejně jako o pár let později Pepa Nos (3). A to je řeč o dnešku… ale co bylo včera? 
Včera byl totiž Mezinárodní den použitelnosti (4), někdy též překládaný jako Mezinárodní den aplikovatelnosti (5). Ale protože jsme Češi a Apple nám není zdaleka tak vlastní jako třeba Windows, používáme použitelnost. Takže – co jsme to vlastně slavili?
Tak třeba u nás na Fakultě umění a designu UJEP v Ústí nad Labem byl Den otevřených dveří (a oken, protože bylo docela teplo), a zájemcům o studium v ateliéru Vizuální design se dostalo informací o použitelnosti absolventů, zatímco nám kantorům vědomí o jejich poučitelnosti, jejíž ústeckým dnem se včerejšek rovněž stal (6). Kromě toho byli v útrobách mého ateliéru k potkání patron (7) lovců Hubert s věrným psem (8) Lajkou, sultán Osman II., kreslíři manga (9) Kojima s Tezukou či pornoherečka Julia Taylor (10), tedy elita (11) z těch, kteří včera slavili svá jubilea. 
K této příležitosti vzniklo také provolání, které je k virtuálnímu přečtení v knize průčelí (12) na stránce Vizuálních dětí vizuálního otce a naopak (13). 
Škoda, že se dosud neslaví den nepoužitelnosti, věděl bych, kdo (14) by měl být oslavencem. O adeptech dne nepoučitelnosti raději ani (15) nemluvě.

(1) Golden Kids
(2) The Times They Are A Changing, Bob Dylan, 1964
(3) Joe Hooter
(4) World Usability Day
(5) World Applicability Day
(6) Ústí Teachability Day
(7) kazeta (maď.)
(8) zkr. Filipínské společnosti důlních inženýrů (Philippine Society of Mining Engineers)
(9) tropické ovoce na pět
(10) Julča Krejča
(11) lita – barva (isl.), tedy elektronická barva
(12) face – průčelí
(13) nao – koráb (šp.), pak – přezdívka (svah.); lid. vulgoloď
(14) KDO – ulosonická kyselina 2-ketooktóza, kterou používají bakterie v lipopolysacharidetické syntéze
(15) ANI – grafický souborový formát Microsoftu pro jednoduché animované ikony a kurzory v OS Windows


Komentáře

  1. Pane Beneši, hledala jsem na "strýčkovi Googlovi", co že se to vlastně slaví na Den použitelnosti a přitom jsem narazila na Váš příspěvěk. Moc mě v tom dnešním mlžném dopolední pobavil.
    Díky, Bea

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Tak jsem si to zkusil a už mě to nebaví.

Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda (Beneše)

To za nás se bruslilo ještě skutečně, na opravdovým plastu, a ne jen virtuálně, jako teď…