Placaté zázraky

Zítra to bude rok, co jsem sem napsal první sloupek, o tom, že každý občan ČSSR má svůj iPad; osmačtyřicet z vás ho tehdy olikovalo (1) a jedenáct otweetovalo (2). Rok se s rokem sešel a jedince bez iPadu abys (3) pohledal. Tak jako kdysi v jednu dobu nutně přestala být automatická pračka či barevný televizor výsadou prorežimní nomenklatury (4) a výdobytky kapitalismu se dostaly i do běžných pro- i protirežimních domácností, našel si svou cestu do (5) dlaní uživatelů všerežimních placatý zázrak i placatý zázrak 2. Vůbec bych se nedivil, kdyby v čase mezi sepsáním tohoto konstatování a jeho (6) zveřejněním nespatřil světlo světa nejplacatější zázrak 3. 
Již dlouho se na toto téma vede (7) řeč v odborných kruzích a kroužcích. Bude stejně placatý jako č. 2, nebo bude ještě placatější? Bude jeho placatost ještě natolik hmatatelná, že bude o čem a čemu zaplácat, přijde-li na to chvíle (8)? 
Přesně před stem let se narodil Francis Rogallo, a v témže roce Jan Kašpar ukončil svou sérii veřejných leteckých produkcí. Nejplacatější možné letecké křídlo vystřídalo sešpagátovanou konstrukci, a v čase mezi nimi se dodnes a dodenně vznášejí tuny železa s křídly o hmotnosti solidního činžáku. Placatá rogalla jsou iPady mezi (11) všemi křídly, kterými kdy člověk mával, v touze korigovat jimi své vzlety i pády. 
Doba, v níž žijeme po dobách ledové, kamenné, železné, bronzové, temna či pobělohorské, mohla by se nazývat dobou placatou. Placatost jako ideál objemu. Plácání jako vytváření hmoty (12), jako forma literárního útvaru.

(1) olik – odlišný (švéd.)
(2) twit – pitomec (island.)
(3) abyss – propast (nor.)
(4) nomen – jméno, clature – názvosloví (it.); prostě ňákej nesmysl
(5) do – bude (alb.)
(6) czenglishmus z angl. yahoo – podlý člověk
(7) pův. zkr. VD – Victim Disarmament = oběť odzbrojení
(8) z pův. sl. kvíle – čas na kvílení (9)
(9) angl. howling (10)
(10) česky houlení (zhoulit se, vyhoulit)
(11) z ital. mezzi – prostředek
(12) tzv. product-placatement
(13) tzv. placatebo efekt

Placatka (13) tehdy a nyní, sami vidíte, že doba si žádá své:


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Tak jsem si to zkusil a už mě to nebaví.

Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda (Beneše)

To za nás se bruslilo ještě skutečně, na opravdovým plastu, a ne jen virtuálně, jako teď…