Hrbatým se nejvíc posmívají chromí

Mohlo by nás bavit, jak si Samsung dělá prču z jablek. Mohlo, a proto baví! Ale protože nás Futu (1) inspiruje ke zvídavosti, šli jsme investigativně po stopě a nakonec tu samsunčí závist chápeme. Napřed jsme ale museli pochopit složitou historii firmy.
Chudý jihokorejec Samuel Sung pod naivně falešným jménem Lee Byung-Chul (2) založil svou firmu jako obchodní společnost (3) a patnáct let mu trvalo, než se našel v cukru (4). Doba to ale byla nejistá, tak začal podnikat v pojišťovnictví (5). O svém nadšení pro byznys začal vysílat jasné zprávy v roce 1964 (6) éterem a o rok později i tiskem (8). Když čtvero let vysiloval hlasivky i rotačku, unaveně se rozhlédl a založil Samsung Electronics. Odtud už byl jen krůček k petrochemickému pidigigantu (9), a vznik Samsung Heavy Industries (11) už nikoho nepřekvapil. Jihokorejskému Vláďovi se firma zalíbila a vycenila se na ni (12). Žádný klient si jej už nedovolil odpálkovat, tak si musel roku 1982 baseballový tým založit sám.  
Když mu v roce 1983 při jednom zvlášť povedeném homerunu (13) spadla kšiltovka, zjistil Sam, že má pod čipicí (14), a rozbolela ho hlava. Cestou do šaten ho potkal Steve Jobs (15), chvíli mu zamyšleně hleděl na ohryzek a pak pronesl památnou větu: „Počkej, Same, chtělo by to tabletu.“ 
Jako obvykle na svůj slib po pár minutách zapomněl, ale vzpomněl si na něj před dvěma lety, něco sehnal a 27. ledna 2010 (16) Samovi ukázal, co pro něj vymyslel. Sam byl pochopitelně nadšený, bohužel ho ale hlava od té chvíle bolí čím dál víc (17) , a tak si pochopitelně ze Stevovy tablety dělá srandu, že nefunguje jak má a tak. My jsme ale zjistili, že mu to radí jeho psychoterapeut (19), a Sam doma () se těm jízlivostem pod vlivem jeho rad často i směje a dává je na YouTube (20).  
Hrbatým se nejvíc posmívají chromí (21). 

(1) rum
(2) Línej Otloukánek (korej.)
(3) lidově 회사
(4) Zuckerberg Inc.
(5) První jihokorejská (zanikla 1959 transformací na druhou)
(6) Tongyang Broadcasting (TBC; 7)
(7) Světová zdravotnická organizace mu ale zkratku rozmluvila
(8) denní tisk Joong-Ang Ilbo, lid. Ilbovky
(9) Samsung Petrochemical, jako reakce na Petrohrad (10)
(10) vyhlásil „Petrozdar“ jako pozdrav rybářů v lagunách
(11) Samsung Heavy Industries, výroba kytar a boosterů pro metalové kapely
(12) 국가 개발 프로그램의 일환 jako součást státního programu rozvoje (SPR) 
(13) home – důvěrný, run – proud (angl.)
(14) Ejhle! Počítačový čip: 64k DRAM čip!
(15) povzbuzený Billem Gatesem na Mac Dating Game
(16) Apple iPad Keynote
(17) „Ach jo, mám palici jako poutko Mléčný dráhy…“ (18)
(18) „Oh yeah, my head hurts as the Galaxy Tab…“
(19) Dr. Psych. Macaulay Culkin
(20) nadávka Ty troubo!
(21) Romské přísloví

Tablety s jablečnou příchutí Samovi neulevily.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Tak jsem si to zkusil a už mě to nebaví.

Měšice 21. 4. 2023

Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda (Beneše)