Dostalo se nám rozhřešení!


Svět je rychlejší než nejrychlejší procesor, a náskok počítačů před lidstvem začíná mít podobu Saganových úniků na Tour. Pod tlakem doby jsme se i my rozhodli ve škole obnovit strojový park, a nahradit stárnoucí iMacy (1) s pomalou 3TB RAM novými strukturami. A protože jsme ateliér Vizuální design a vizuálnem se zabýváme dnem i nocí (2), samozřejmě jsme sáhli po posledním výkřiku technologické módy, po betaverzi (3) virtuálního CPU iBsolution (5), zvláště když nám ji z Cupertina nabídli k vyzkoušení (6) a k recenzi. 
Popravdě řečeno, práce s touto technologií zásadně převrací vnímání kreativních postupů zažitých třemi desetiletími lopoty s fyzicky existujícími počítači. 
Když jsme v ateliéru vybalili krabici (8), co krabici!, takovou větší obálku (obr. ), jako lidé i jako designeři jsme s úžasem valili oči nad promyšleným designem celého produktu. Anžto vizuální projektor, nedisponuje iBsolution ani monitorem, ani motherboardem, natož fatherboardem (9), a stejně tak klávesnice je pouze iluzorní záležitost. I to, co bychom jindy nazvali myší (10), je ve skutečnosti jen hrouda vzduchu, kterou si přizpůsobíte dlani či pracovnímu prostoru. V případě iBsolution se totiž již nejedná o desktop, ale o spacetop (11), tedy o prostor, kam dosáhnete (v případě pracovních pokynů, tzv. work-struction) a kam dohlédnete (v případě pracovní plochy). Se znalostí technologie iBsolution tedy stačí stát uprostřed libovolné místnosti (12), ve vzduchu zatančit prsty po neviditelné klávesnici (13), pravou rukou párkrát zavlnit mauzem a na stěně zkontrolovat náhled úkonu (14). Vše je samozřejmě dokonalá iluze, kterou ovšem lze na rozdíl od vidiny zhmotnit snadným uložením na běžný Cloud, který je součástí standardního vybavení (15). 
Zatím zásadní překážkou využití technologie iBsolution je mizivé pokrytí wi-fi standardu IEEE 804.22, ale o tom zas jindy. Pokud vývoj půjde směrem, který iBsolution naznačuje, vbrzku nám bude dáno zjistit, kolik místa nám zabíraly kdysi (!) stolní počítače a notebooky. Studenti si technologii pochvalují, a škole umožnila zásadně snížit stav IT, protože technologie je spravována na dálku (16).

Psáno pro Reflex a pro radost.

(1) iMac 56" i8 9.65 GHz, Retina2+
(2) tzv. day-by-night system, umožňuje pracovat i za tmy
(3) alfa-verze měla mouchy (4)
(4) gama-verze už disponuje konverzí FlyGlue3
(5) parafráze božího „absolution“ zvítězila v mezinárodní soutěži Applegration 2012
(6) Lexa Apple u nás učil design tramvají (7)
(7) What came the first, the tram-way or Apple?
(8) milých 3,2 kg včetně manuálu a poštovních razítek
(9) grandfatherboard jako záložní disk se neosvědčil
(10) iMouth, lze ji totiž ovládat i řečí (zatím jen oxford. angl.)
(11) z něm. Speisetopf – hrnec na vaření
(12) randomestic; definice na str. 98 manuálu
(13) málem jsme ji přehlédli; v krabici se skrývá ve formě náprstků (thimbles)
(14) rozlišení si nastavíte sami, musíte znát jen počet dioptrií, svítivost osvětlení, RAL číslo barvy omítky a půdorys: snadným součtem všech jednotek získáte vstupní kód pro iLusion.
(15) po hard-waru a soft-waru konečně přichází ooph-ware
(16) distanservice, zatím jen v USA

JIž samotná keynote předznamenala fenomenální úspěch!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Tak jsem si to zkusil a už mě to nebaví.

Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda (Beneše)

To za nás se bruslilo ještě skutečně, na opravdovým plastu, a ne jen virtuálně, jako teď…