Přepálené rekordy


Prvním vytřeštěným výkřikem televizních a rozhlasových zpráv tohoto týdne a palcovým titulkem většiny deníků byla message #1 a téma pro cover-story o tom, že POČASÍ V ČESKU LÁME REKORDY. Nic důležitějšího se v této zemi neděje než to, že je horko! 

Televizní zpravodajství se předhánějí v alarmujících grafikách – tak se dnes říká velkoformátovým panelům, po nichž horkem znervóznělí redaktoří šmrdlají upocenými dlaněmi a prsty rolují a rozklikávají jednu vařicí hrůzu za druhou – a v následných výčtech nejteplejších dní, které rovněž byly svého času rekordnami (rejpalové mi tuto přesmyčku otlučou o mou orosenou hlavu), hledají souvislosti politické, kulturní a ekonomické, jen ta souvislost nejbanálnější – jakože příroda vrací lidstvu jeho zpupnost – ne a ne přijít na přetřes. 
Konečně i Dobřichovice – přes nedalekost od slavných Krejčířových Černošic – se dostaly na výsluní, mediální i meteorologické, se svým pondělním rekordem 40,4 °C. Na alarmující otázku v iDnešním titulku PROČ PADL REKORD V DOBŘICHOVICÍCH?měly logickou odpověď: protože se „seběhlo několik faktorů! Na rozhraní tlakové níže a výše do Česka proudil vzduch ze Sahary, kde se zformovala na tamní poměry neobvykle teplá vzduchová hmota. Města fungují jako tepelné ostrovy, které se na slunci prohřejí a sálají. Dobřichovice jsou v údolí, kryté proti proudění vzduchu, a horký vzduch se v nich usazuje.“ Možná ale mají dobřichovičtí smůlu, leckde se data sbírají ručně – to jako že jsou tam popadaná v trávě? nebo je češou? – a je možné, že se někde urodil ještě rozpálenější teploměr. 

„PADNE ABSOLUTNÍ REKORD? BUDE TO O FOUS,“ tvrdil odborně na lidovkách.cz jistý meteorolog a nemýlil se, pokud měřil jeho fous 0,2 Celsiova stupně. Autor článku kontroval, že „ZAČÍNÁ BOJ O TEPLOTNÍ REKORD. PADNE?“, a zbytek textu osciloval mezi dosavadním uhříněveským rekordem 40,2 °C v červenci 1983 a srandovními 34,6 °C naměřenými přesně před devětašedesáti lety, 20. srpna 1943, v Klementinu; naštěstí alarmující mezititulek „ČESKO ČEKÁ KRITICKÝ DEN. TEPLOTY SE PŘIBLÍŽÍ 40 STUPŇŮM“ nás vrátil do žhavé současnosti a k fousu pana meteorologa.
Právo v duchu tradice nezalhalo a vykřiklo do světa pravdivé „ČESKO SE PŘIPEKLO A MÁ NOVÝ HISTORICKÝ REKORD! VEDRO, TROPY, SAHARA, DIV ŽE NEPRASKALY TEPLOMĚRY!“, a Nováci to řekli naprosto naplno: „TAKHLE HORKO V ČESKU JEŠTĚ NIKDY NEBYLO. REKORDY PADALY VŠUDE!“ Na aktuálním.cz se nenechali odradit ani žárem a hrdě prohlásili: „SLEDOVALI JSME ŽIVĚ: VEDRO.“ Tolik hrdinství si snad ani nezasloužíme. 
Už aby mrzlo a padaly další veledůležité rekordy! Prozatím místní „nejnižší minimální* teplota –42,2 °C byla naměřena 11. února 1929 u Českých Budějovic v Litvínovících“, jak zjistil novinář letošního lednového iDne. Tu tak překonat, to by byly zprávy…


* o prozatím nejnižší maximální teplotě radši ani nesnít.

Psáno pro Reflex a pro ochlazení.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Tak jsem si to zkusil a už mě to nebaví.

Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda (Beneše)

To za nás se bruslilo ještě skutečně, na opravdovým plastu, a ne jen virtuálně, jako teď…